Quantcast
Channel: Srananart's Blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 416

Hoop voor de toekomst vereeuwigd in ‘One can make a difference’

$
0
0

Overal waar je kijkt, zie je het bekende groene schooluniform. Zowel in de zaal als aan de wand, op de schilderijen. Want de leerlingen van O.S. Clevia, die het middelpunt zijn van deze expositie, zijn op bezoek in de Readytex Art Gallery (RAG). Wanneer ze niet aan het praten zijn met kunstenares Kit-Ling Tjon Pian Gi, rennen ze enthousiast van de ene naar de andere wand om zichzelf of een vriend aan te wijzen. “Mi o meki wan foto boy”, zegt een leerling, “Kijk Sudesh!” roept een ander.

Kunstenaars spreken via hun werk.  Sommige boodschappen geven zij bewust door en andere niet. Tjon Pian Gi was op zoek naar een nieuwe filosofie, want zoals het er nu in de wereld aan toe gaat, baart haar enorme zorgen en stemt haar somber over de toekomst. Zes jaar geleden raakte zij betrokken bij een project op O.S. Clevia. Zij assisteerde de leerlingen bij het vervaardigen van muurschilderingen. Een paar jaar later kwamen zij in haar op bij het bedenken van een mogelijke oplossing voor de hedendaagse wereld, die steeds  corrupter lijkt te worden. Het verschil tussen arm en rijk lijkt steeds groter te worden, terwijl een groot deel van de rijkdom op een oneerlijke manier wordt verkregen, constateert Tjon Pian Gi.

De gezichtsuitdrukkingen van de kinderen zijn haar bijgebleven. “De kinderen leken vrolijk en niet teneergeslagen door de dagelijkse problemen die een gevolg zijn van de verslechterde economische situatie.” Dat blijft echter niet altijd zo; zij merkt dat hoe ouder de kinderen zijn, des te meer hun gezichtsuitdrukking wordt getekend door problemen. Desondanks houdt zij de hoop dat, ook al is het slechts één kind, een verschil kan maken voor de toekomst van het land.

Terwijl de kunstenares de kinderen bijpraat over haar werk, vertelt gallery assistant Lucinda Oliander dat vandaag de scholenbezoeken zijn begonnen en er een vierde klas aan de beurt is. Drie dagen lang mogen vijf groepen leerlingen vanaf de kleuterklas tot en met de zesde klas hun eigen portret of dat van een vriendje of vriendinnetje komen aanwijzen. Zij worden een uur lang rondgeleid.

Net buiten de expozaal hangen schilderijen uit een andere collectie van de kunstenares. Deze  zijn ook voortgevloeid uit de zoektocht naar een nieuwe filosofie: ‘Gems in your brain’.

Click to view slideshow.

De schilderijen zijn gemaakt van acrylverf op doek en mixed media op papier. Het kleurgebruik in de kunstwerken is ook best opvallend. De schilderijen zijn niet volledig in kleur of zwart-wit. “Ik werk veel met tegenstellingen.” Daarmee laat zij tegelijkertijd een mooi toekomstbeeld zien en de situatie waarin de kinderen zijn. De schilderijen zijn gemaakt op basis van foto’s die zijn geschoten van de leerlingen. Daarbij waren ze vrij om te poseren of er heel natuurlijk bij te staan. Sommige kinderen hebben hun hele vriendenkring erbij gehaald. Tjon Pian Gi wijst eentje aan en zegt “Deze twee kwamen elke keer hand in hand binnenlopen.” En op die manier zijn ze ook vereeuwigd in One can make a difference.

DSC_1388e

TEKST Rose-Marie Maître

Rose-Marie Maître is freelance schrijfster en bezoekt graag kunst- en cultuurevenementen. In de afgelopen tien jaar heeft zij voornamelijk nieuwsberichten geproduceerd voor televisie, krant, websites alsook radio. Daarnaast schrijft zij gedichten en nu ook creatieve teksten voor Sranan Art Exposed.

FOTOGRAFIE Courtesy Readytex Art Gallery  

+++

Wat: Solo exhibition Kit-Ling Tjon Pian Gi One can make a difference

Wanneer: Opening: donderdag 01 augustus 2019, 19:00-21:00 uur. Extra avond open: vrijdag 02 augustus 2019, 19:00-21:00 uur. Discussie over kunst met  Kit-Ling Tjon Pian Gi, Ann Hermelijn & Alida Neslo: zaterdag 03 augustus 2019, 19:00-21:00 uur. De tentoonstelling is te bezoeken van 02 t/m 31 augustus. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00-16:30 uur en op zaterdag van 08:30-13:30 hrs.

Waar: Readytex Art Gallery (RAG), Steenbakkerijstraat 30, Paramaribo, Suriname

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 416

Trending Articles