
In de oudste kunstenaarsvereniging van Nederland, Arti et Amicitiae in Amsterdam, is een alleraardigste tentoonstelling te zien onder de naam BRASA MI ORI / GROET ME MET…. Onder het curatorschap van Harald Schole zijn er werken te zien uit de collecties van Carl Haarnack en Myra Winter. Haarnack, publicist en wetenschapper, is oprichter van Buku – Bibliotheca Surinamica, een collectie van zeldzame boeken en prenten over Suriname. Myra Winter woonde lange tijd in Suriname waar zij archiefonderzoek deed en werkte voor het Surinaams Museum. In Amsterdam runde zij Galerie Nola Hatterman bij de Vereniging Ons Suriname. Zowel Haarnack als Winter hebben in de loop van de jaren een mooie collectie kunstwerken van Surinaamse kunstenaars verzameld, die nu te bewonderen is in Arti et Amicitiae.
Ik bezocht de tentoonstelling tijdens één van de publieksprogramma’s, namelijk een lezing en discussie over Surinaamse kunst in Nederlandse collecties, waarbij er presentaties waren van Imara Limon (conservator Amsterdam Museum) en Ellen de Vries (publicist en onderzoeker). Ook aanwezig waren kunsthistoricus Bart Krieger en junior-conservator Claire van Els die vertelden over de te verwachte tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam met als werktitel Surinaamse School. Het werd een interessante avond waarbij een aantal Nederlandse collecties werd belicht; collecties die Surinaamse kunst beheren. Het werd pijnlijk duidelijk hoe weinig er nog steeds gedaan wordt met niet-westerse kunst in Nederland.
De tentoonstelling zelf beslaat tientallen voornamelijk kleine werken en enkele grote van kunstenaars werkend en/of wonend in Suriname. Het enige minpunt is dat het wordt gehouden in de sociëteit van de vereniging – de ontmoetingsruimte voor activiteiten, tentoonstellingen en feesten, dus ook het restaurant – , wat het bekijken van met name de kleine kunstwerken bemoeilijkt. Gelukkig vinden de kunstminnende eters in het restaurant het normaal dat er af en toe iemand naast hun tafel staat om de werken aan de muur te bestuderen.
Naast het uitgebreide publieksprogramma, waarin er inhoudelijk meer wordt ingegaan op de Surinaamse beeldende kunst, is ook zeker de moeite waard de blog van Myra Winter die te lezen is op de website van Werkgroep Caraïbische Letteren. Daarin beschrijft zij vol enthousiasme, in een aantal delen, haar persoonlijke herinneringen over Surinaamse kunst en kunstenaars.
Al met al een mooie tentoonstelling, met fraaie werken van verschillende generaties Surinaamse kunstenaars, die niet misstaat tussen alle verdiende aandacht voor Suriname in Amsterdam, maar wel een expositie die wellicht beter tot zijn recht zou komen in één van de zalen van de vereniging.
Deelnemende kunstenaars: Carlos Blaaker, Diana Blok, Kenneth Beeker, Mireille Buldeo Rai, Isan Corinde, Frank Creton, Steven Dahlberg, Ken Doorson, Robbert Enfield, Kenneth Flijders, Anita Hartmann, Soeki Irodikromo, Sri Irodikromo, Maartje Jaquet, Remy Jungerman, Glenn Kallasingh, Rinaldo Klas, Renée Koldewijn, Hans Lie, Egbert Lieveld, Guillaume Lo- A- Njoe, Kurt Nahar, Marcel Pinas, Greg Plein, Ravi Rajcoomar, George Struikelblok, Michael Tedja, Quintus Jan Telting, Iléne Themen, Purcy Tjin, René Tosari, Wilgo Vijfhoven, Erwin de Vries, Leo Wong Loi Sing, Michael Wong Loi Sing en Sirano Zalman.
+++
Voor allen in Nederland, vergeet vooral niet de volgende tentoonstellingen te bezoeken:
De Grote Suriname Tentoonstelling: De Nieuwe Kerk, Amsterdam, Nederland. Een deel van de Buku – Bibliotheca Surinamica-collectie van Carl Haarnack is te bewonderen in De Nieuwe Kerk. [05 oktober 2019 t/m 02 februari 2020]
Sabi Suriname: Tropenmuseum Junior, Amsterdam, Nederland. [10 oktober 2019 t/m 01 maart 2020]
De Kleine Suriname Tentoonstelling: Galerie 23, SBK Amsterdam, Amsterdam Nederland. [17 november 2019 t/m 08 december 2019. In januari 2020 komt er een deel 2.]
Aan de Surinaamse grachten: Museum van Loon, Amsterdam, Nederland. [05 oktober 2019 t/m 13 januari 2020]
+++
PUBLIEKSPROGRAMMA BRASA MI ORI / GROET ME MET…
OPENING TENTOONSTELLING
Maandag 28 oktober 2019 om 17:30 uur
LEZING EN DISCUSSIE
Donderdag 07 november 2019 om 16:00 uur
Kunst gerelateerd aan Suriname en collectievorming
ARTIST TALK
Donderdag 14 november 2019 om 20:30 uur
Presentatie Traditie en Vernieuwing
SREFIDENSI/ONAFHANKELIJKHEIDSDAG
Maandag 25 november 2019 om 20:30 uur
Pop-up event en ronde tafel gesprek Srefidensi/Onafhankelijksdag
COMING UP!!! >>> POËZIE EN LITERATUUR
Vrijdag 13 december 2019 om 16:00 uur
Poëzie en Literatuur; dichter Michaël Slory
COMING UP!!! >>> MODELTEKENEN
Donderdag 09 januari 2020
COMING UP!!! >>> LEZING EN PRESENTATIE
Vrijdag 10 januari 2020 om 16:00 uur
Suriname, actuele kunst en kunstenaars
Paul Faber, kunsthistoricus/auteur, verzorgt een lezing over stromingen in de Surinaamse kunst. Rob Perée, recensent/auteur, signaleert hedendaagse tendensen en ontwikkelingen. Eric Kastelein, auteur/historicus, belicht zijn recente publicatie ‘Gedenktekens en monumenten in Suriname’, kunst in de openbare ruimte.
COMING UP!!! >>> MUZIKALE AFSLUITING
Vrijdag 17 januari 2020 om 21:00 uur
———————————————————————-
TENTOONSTELLING BRASA MI ORI / GROET ME MET…
Surinaamse kunst uit de collectie van Myra Winter en Carl Haarnack
29 oktober 2019-17 januari 2020
Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 12:00-17:00 uur + publieksprogramma, openbaar toegankelijk.
ADRES
Arti et Amicitiae
Rokin 112, 1012 LB Amsterdam, Nederland
www.arti.nl
+++
De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een gedicht van Michaël Slory (Totness, 4 augustus 1935-Paramaribo, 19 december 2018). Het staat in de bundel Ik zal zingen om de zon te laten opkomen (1991).
Brasa mi ori…
Brasa mi ori na ini wan odi, bifosi mi krei.
Brasa mi ori, bikasi tide mi firi taki mi londrei.
A libi na wan steifi, steifi toko?
Brasa mi ori nanga yu lafendra nanga yu spesrei.
Groet me met…
Groet me met een omhelzing, dat ik niet ween.
Omhels mij, want vandaag voel ik de leegte.
Is het leven dan een worstelen in de modder?
Omhels me met je geur van lavendel en specerij.
+++
TEKST/FOTO’S Priscilla Tosari
Priscilla Tosari (Paramaribo, 1978) is kunsthistorica, gespecialiseerd in hedendaagse Surinaamse kunst en co-editor van de monografie René Tosari. Diversity is Power. Zij is werkzaam bij SBK Amsterdam waar zij exposities organiseert binnen Galerie 23, een galerie voor hedendaagse Afrikaanse, Surinaamse en Caribische kunst. Daarnaast schrijft zij op freelance basis kunstgerelateerde artikelen en heeft ze een eigen blog.